Första talarna till lanseringseventet för Förorten.nu 3 maj 2023!

Dona Hariri

Med diskriminering, socioekonomiskt utanförskap och familjens sorg bestämde sig Dona för att bli jurist. Hon köpte sin första lagbok som 12 åring och mot alla odds och vuxnas tro antogs och avklarade hon juristexamen.

Dona tror på alla människor rätt att kunna sina rättigheter oavsett namn, bakgrund och ålder. Det är absolut och inte förhandlingsbart. Att kunna sin rätt är grundbulten för jämlikhet, jämställdhet och alla människors lika betydelse.

Dona ser juridiken som ett demokratiskt verktyg och juristen som en samhällsförändrande aktör. Därför har hon under många år arbetat med folkbildning som ett sätt att överbrygga glappet mellan rättssystemet och medborgare. Hon bedriver juridisk rådgivning på plats samt tillgängliggjort juridik på tv.

Idag tillägnar hon sin kraft som föreläsare och moderator i syfte att tillgängliggöra rättigheter och skyldigheter, motivera fler till att göra och inspirera de som redan gör. Hennes arbete bottnar alltid i alla människors lika betydelse om det så är i form av en föreläsning om brott och straff eller i modererandet av ett samtal om hållbarhet och planeten. Människan är utgångspunkten. Hösten 2019 debuterade Dona som författare med boken Fatta lagen (Norstedts).

Ahmed Abdirahman

Ahmed Abdirahman är grundare och vd för den ideella organisationen, Stiftelsen The Global Village, som organiserar Järvaveckan i syfte att minska avståndet mellan medborgare och folkvalda. Järvaveckan samlar intressenter från civilsamhället, näringslivet, offentlig sektor och politiska ledare för att diskutera aktuella och framtida utmaningar, särskilt inkluderingen av utrikes födda och deras barn i det sociala, ekonomiska och politiska livet. Ahmed är före detta näringspolitisk expert på social hållbarhet vid Stockholms handelskammare. Han har tidigare arbetat vid den amerikanska ambassaden i Stockholm, och vid Interpeace, ett internationellt fredsbyggande organisation baserad i Genève. Genom ett Courtney Ross-stipendium har Ahmed en kandidatexamen i internationella studier från Marymount Manhattan College i New York. Han har en examen från Höj Rösten Politikerskola, Sveriges första och politiskt oberoende politikerskola och är en alumn av Tandem Leadership programmet. Han är också en alumn av "Future Leaders Invitation Program" som innehas av det franska utrikesministeriet. För sitt arbete har Ahmed tilldelas en rad priser såsom exempelvis.

Obama Leader, Obama Foundation, 2020

Diamant Salihu

Diamant Salihu är grävande journalist på SVT och författare. År 2022 fick Salihu priset Guldspaden 2021 i kategorin Bok av Föreningen Grävande Journalister för sin bok Tills alla dör. Boken tilldelades även Bernspriset av Svenska PEN samma år. Han är även aktuell med boken “När ingen lyssnar” som ni kommer få höra mer om under eventet.   

Diamant Salihu har tidigare jobbat på Expressen, bland annat som tidningens korrespondent i London och New York.

Böcker av Diamant Salihu:

Tills alla dör

När ingen lyssnar

Madeleine Opira