Förortens röster måste lyftas

Förortens röster måste lyftas

Enligt en undersökning från DN/Ipsos är människor med utländsk bakgrund avsevärt mer oroliga för att drabbas av skjutningarna än andra grupper i samhället. Andelen som själva är rädda för att drabbas av en skjutning eller ett våldsdåd är dubbelt så hög bland de som har utländsk bakgrund i jämförelse med de som har svensk bakgrund. Kriminologen Sven Granath menar att den snedvridna fördelningen grundas i den boendesegregationen som finns i Sverige i dag. 

A Million Minds ställer sig kritiska till den porträttering av förorten som enbart handlar om gängkriminalitet och skjutningar. Vi vill frångå bilden som skapas om att gängkriminalitet och dess konsekvenser är förortens hela verklighet. Men samtidigt finns det en överrepresentation av skjutningar och våldsdåd i förorten, i relation till övriga samhället, och därför är det viktigt att de människor som kommer från förortsområden får sina röster hörda. Vi vill berätta alla historier från förorten, inklusive de som handlar om oron kring skjutningar. Hela bilden behövs för en rättvis porträttering av förorten!   

Källa 
Rosén, Hans (2023). DN/Ipsos: De är mest rädda för skjutningarna. Dagens Nyheter, 12 februari. Tillgänglig: https://www.dn.se/sverige/dn-ipsos-de-ar-mest-radda-for-skjutningarna/.

Madeleine Opira