Ett steg i rätt riktning kring medias porträttering av förorten

Ett steg i rätt riktning kring medias porträttering av förorten

Från och med slutet av 2023 kommer SVT Nyheter Skåne öppna en ny redaktion i Rosengård i Malmö och placera två reportrar som kommer att vara på plats varje vardag. Ali Kadim, som blir intervjuad i ett reportage av SVT om den nya redaktionen, ställer sig kritisk till hur media har framställt Rosengård tidigare och hoppas på en förändring:

– Den här bilden som folk fått av Rosengård är på grund av media, säger han.

A Million Minds ställer sig positiva till nyheten. Traditionell media har i alltför hög utsträckning gjort enstaka nedslag från förorten och skapar således en fragmentariserad bild. I och med att redaktionen öppnar upp i Rosengård kommer SVT rapportera mer kontinuerligt från platsen. Därmed skildras en mer verklighetstrogen bild av platsen, i stället för att enbart rapportera då det har förekommit exempelvis gängkriminella aktiviteter.

Även om detta är ett positivt initiativ anser vi att det generellt sett förekommer en alldeles för snedvriden porträttering av förorten i media, där vår uppfattning är att negativa nyheter tar alltför stor plats. Vi vill se en mer storskalig förändring för det offentliga samtalet om förorten, som präglas av mer konstruktivitet och nyansering. Det är något som vi kommer arbeta aktivt för. Snart kommer vi komma ut med en nyhet om hur vi ska arbeta för att den visionen ska bli verklighet. Håll koll i våra kanaler.

Källa:
Svalbacke, Carolina (2023). SVT öppnar redaktion i Rosengård – hör reaktionerna från området. SVT Nyheter, 6 februari. Tillgänglig: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/svt-oppnar-ny-redaktion-i-rosengard-sa-reagerar-boende.

Madeleine Opira