Matbutiker- en självklarhet för trygga och inkluderande miljöer

Matbutiker- en självklarhet för trygga och inkluderande miljöer

Matbutiken ICA Akalla tvingas stänga 24 februari i år efter att ha funnits i närmare 50 år. Marken som matbutiken finns på idag tillhör egentligen kommunen men har sedan 2011 överlåtits till diverse privata aktörer, däribland SBB. SBB kom in med ett önskemål 2018 om att riva fastigheten för att istället satsa på nybyggnation. Dock kommer det att dröja cirka 1.5 år innan hela byggnaden kan rivas. Det innebär att Akallaborna kommer att vara utan en matbutik fram tills dess. 

“Den trygghet som förloras är allvarlig för området”, skriver Jan-Erik Gustafsson och Gunilla Bhur, boende i Akalla. Det värsta scenariot innebär att de 9 300 Akallaborna blir utan livsmedelsbutik till 2029. I realiteten fråntas Akallaborna tillgängligheten av en matbutik, något som vi på A Million Minds menar är en självklarhet för trygga och inkluderande miljöer. Vi efterlyser därför en större medvetenhet som tar hänsyn till Akallabornas välbefinnande och hälsa eftersom en stor del av Akallaborna bland annat är äldre. Dessvärre har politikerna återigen lämnat ett förortsområde som Akalla åt sidan, likt sammanslagningen mellan Rinkeby-Kista och Tensta-Spånga.  En livsmedelsbutik gör att invånarna känner sig prioriterade och sedda. Vi menar att i trygga och inkluderande miljöer är en matbutik en självklarhet och bör inte uteslutas oavsett framtidsplaner för bostadsområden. 

Källor: 

Gustafsson, Jan-Erik. Bhur, Gunilla. (2023). “Politikerna lämnar Akalla åt sitt öde”. Nyhetsbyrån Järva. Insändare. Publicerad 7 februari 2023. 

https://www.nyhetsbyranjarva.se/politikerna-lamnar-akalla-at-sitt-ode/ 

Johansson, David (2023). “Frustration på samråd om Ica Akalla”. Nyheter, reportage. Publicerad 20 januari 2023. 

https://www.nyhetsbyranjarva.se/frustration-pa-samrad-om-ica-akalla/

Madeleine Opira