Tillgängliggör psykisk hjälp för alla, även de i kriminella kretsar

Maria Bragesjö specialistpsykolog och forskare vid Karolinska institutet säger i en intervju med SVT (Kirvesmäki, 2023) att PTSD- diagnoser, depression och självmord väntar de som skjuter och befinner sig i kriminella kretsar. Bragesjö berättar att långtgående konsekvenser väntar för de barn och unga som befinner och utsätts för våldsdåd och utsatta situationer. “Man har kriget pågående inom sig”, säger hon i intervjun. 

Bragesjö nämner att personers vars psykiska ohälsa härstammar från kriminalitet sällan söker hjälp och grundar sig i en fråga om rädsla kring polisens inblandning. Vi efterfrågar ett större psykologiskt perspektiv för att säkerställa att skyddsnätet även existerar för personer i utsatta situationer. Detta för att undvika långtgående allvarliga konsekvenser. Rädslan som dessa personer uppger behöver istället beaktas och synliggöras. Samhället har mycket att vinna på om alla har möjlighet att få det stöd som behövs och att detta sker på ett betryggande sätt. Det är en viktig del i det förebyggande arbetet mot kriminalitet. Vi behöver prata mer om den psykiska ohälsan som återfinns för de barn och unga som befinner sig i en utsatt situation. 

A Million Minds 

Källa: Kirvesmäki, Jimmy (2023) SVT Nyheter. Publicerad 27/1- 2023 https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/ki-psykologen-om-unga-gangkriminella-var-tids-barnsoldater

Madeleine Opira