Visa även den positiva sidan av förorten.

Visa även den positiva sidan av förorten. 

Sjundeklassarna Zain, Zainab och Ibtisam från Rosengård i Malmö skriver i en debattartikel att medier rapporterar negativt och ensidigt om deras skola Värner Rydénskolan i Rosengård. De menar att den vinkling som görs av skolan i själva verket inte stämmer överens med verkligheten. Eleverna beskriver att bakgrunden till detta är fördomar och menar att media borde bli bättre på att samtala med eleverna istället för att prata om eleverna. Zain, Zainab och Ibtisam anser att medierna istället borde åka till skolan, möta eleverna och få deras perspektiv eftersom det i själva verket handlar om just dem. Debattartikeln som växte fram utifrån detta vann sedan Unga journalistpriset 2022. De tre eleverna önskar att se fler journalister som åker till de faktiska platserna och pratar med folket som bor i området för att kunna spegla den verkliga sidan av myntet. I framtiden ser Zain, Zainab och Ibtisam sig själva jobba som journalister. 

Uppfattningen bland eleverna är att när media rapporterar om förorten Rosengård sker det uteslutet i negativa former. Förutom att ta upp negativa aspekter är det minst lika viktigt att även belysa det positiva. “Alla känner alla här. Vart man än går hittar man någon man känner. Det är kul. Man går inte runt och är rädd i Rosengård”, säger Zainab till Aftonbladet. 

Vi på A Million Minds delar Zain, Zainab och Ibtisams syn. Många i förorten känner inte igen sig i mediernas beskrivning och upplever att medierna inte skildrar förorten rättvist. Precis som vilken annanstans som helst sker det positiva saker i vardagen för förortsborna. Förutom det negativa bör därför även den positiva sidan av förorten visas. 


Källa: Sylvén Möller, Jonas (2023). “Här är vinnarna av Unga journalistpriset 2022”.   Aftonbladet Nyheter. Publicerad 6 februari 2023. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/O8jXWO/unga-journalistpriset-2022-har-ar-vinnarna 

Madeleine Opira