Ökad kunskap för ökad insikt

Ökad kunskap för ökad insikt – Husby Bibliotek ser ett sökande efter förståelse om våldsvågen.

Efter de senaste oroligheterna i Stockholm uppger Husby bibliotekarien Dzana Gecevic, i en intervju med Sveriges radio (Hagberg, 2022) att intresset för att lära sig mer om kriminalitet har ökat på biblioteket.

Fler från området vill förstå sin omgivning och de människor de möter i arbetet. Människor som har drabbats av oroligheterna vill även ta del av sin verklighet från ett annat perspektiv, bland annat genom att läsa böcker om kriminalitet.

Gecevic har även tagit initiativet “krama en bibliotekarie-dagen” i oroliga tider för att bidra till en större trygghet och gemenskap.

Inslaget från Sveriges radio speglar en vanlig dag på Husbys bibliotek och är ett exempel på en företeelse som växer fram i ett område som berörts av den våldsvåg som just nu drabbar många platser runtom i landet.

Det behövs en ökad förståelse för den utveckling som breder ut sig vilket inkluderar att fler perspektiv lyfts som bidrar till en mer nyanserad bild av förorten och andra våldsdrabbade områden.

Är detta början på Bibliotekens roll som en plattform för kunskapsinhämtning relaterat till brottsprevention och fredlig kommunikation?

A Million Minds

Källa: Hagberg, Vanja (2022), Sveriges Radio. ​​https://sverigesradio.se/.../bibliotekarien-dzana-viktigt...

Madeleine Opira