Vad motverkar gängkriminalitet? AMM kommenterar

Tidöpartiernas förslag mot gängkriminalitet väcker frågan om hur förebyggande insatser definieras. Idag presenterades förslag från Tidöpartierna som syftar till att bekämpa gängkriminaliteten.

Partierna presenterade vad de beskrev som offensiva åtgärder, däribland:

  • Ny sekretessregel för att bekämpa brott som möjliggör utbyte av information mellan myndigheter och brottsbekämpande myndigheter.

  • Skärpta straff för brott i kriminella nätverk, till exempel sänkning av häktningspresumtionen och ökning av straff för rekrytering, samt involvering av barn och unga i brottslig verksamhet.

  • Förbättrade åtgärder när barn misstänks för brott, som bland annat innefattar juridiskt stöd till brottsoffer när den misstänkte är under 15 år.

  • Utökade möjligheter till preventiva tvångsåtgärder, såsom att förhindra och upptäcka brottslig verksamhet i kriminella nätverk.

  • Utökade möjligheter till preventiva tvångsåtgärder, såsom att förhindra och upptäcka brottslig verksamhet i kriminella nätverk.

Partierna presenterade även vad de anser vara förebyggande åtgärder i sin presentation, till exempel vill regeringen stärka arbetet mot hedersrelaterat våld, kameraövervakning på fler platser, höjda straff för organiserad brottslighet relaterat till gängkriminalitet, samt ingripande av myndigheter utan vårdnadshavares samtycke.

Vi efterfrågar ett bredare perspektiv på förebyggande åtgärder, i synnerhet vad gäller att bryta nyrekryteringen. Vi identifierar som många aktörer att vi behöver stärka skyddsnätet för barn och unga innan de hamnar i en utsatt situation som kan leda till att de rekryteras av gängen. Vem tar ansvar för det förebyggande arbetet vad gäller tillgång till en meningsfull fritid, en trygg skolgång, god hälsa och de förutsättningar som krävs för att barn ska utvecklas från individer som exponeras för utsatta situationer, som kan bli potentiella brottsoffer, till att bli aktiva medborgare.

Hur bör förebyggande åtgärder definieras enligt dig och vilka förebyggande åtgärder skulle du vilja se?

A Million Minds

Madeleine Opira