Tillsammans!

Gör Skillnad Tillsammans!

Alla behövs mer än någonsin.

Corona har blivit verklighet och vi är många som undrar hur vi kan ta oss igenom detta på bästa sätt med de nuvarande omständigheterna. Vi vet idag att globalt så drabbas de socioekonomiskt mest utsatta områdena hårdare. Trångboddhet och existerande underliggande sjukdomar för att inte tala om fattigdom är några av orsakerna till den olyckliga situation vi ser idag. I Sverige rapporterades det den 6 april att det i Rinkeby-Kista uppgick till 47 fall av covid-19 per 10 000 invånare. I Spånga-Tensta var siffran 37. Sundbyberg rapporterade om 24 fall per 10 000 invånare medan snittet i hela länet låg på 13.[1] I USA kommer det nu larm situationen är densamma där, där social och ekonomiskt eftersatta grupper som också lever tätt tillsammans drabbas hårdare. På vissa platser som Chicago är 70 procent av dem som har avlidit från den afroamerikanska befolkningen [2] Det är en dyster läsning. Vi måste dock fortsätta arbeta för att minska effekterna av coronakrisen ur ett både mänskligt perspektiv och ur ett ekonomiskt hänseende.  

Vi på A Million Minds, har flera plattformar som vi vill bjuda in till för att göra skillnad tillsammans. Att vi är många är avgörande för hur vi lyckas i denna kris och vi måste agera snabbt och samtidigt genomtänkt.

Ett väldigt enkelt sätt är att dela med sig av tankar och funderingar genom olika Facebookgrupper som En för alla, all för en. En grupp som vi har startat i syftet att utbyta idéer och kunskap under främst coronakrisen.

I vår Thinksolution arbetar vi därtill tillsammans genom Zoom-möten för att identifiera problem och utmaningar i krisen med avstamp i förorten. Vårt syfte är att stötta existerande verksamheter och ta fram lösningar som kan bidra till att minska effekterna av utbrottet. Vi har arbetat med Thinksolution i mindre än två veckor och redan genomfört ett digitalt forum med boende, politiker, intressegrupper och experter under den pågående satsningen #Förortenresersigmotcorona. Programmet kan ses här med bla: Alexandra Pascalidou, Hagi Farah, Ole-Jörgen Persson, Kista Bibliotek, PACS och Blodcancerförbundet mfl.

https://www.facebook.com/events/255665395562788/permalink/256204478842213/

Corona lyfter fram barns och kvinnors utsatthet, riskgrupper som faller i glömska, men också en brist på social infrastruktur i förorten, som innebär ett fritt fall för dess invånare om inte ett skyddsnät tas fram väldigt snabbt. Detta kan göras i samverkan mellan olika aktörer.

Vårt fokus är på kunskapsöverföring som kan stötta existerande initiativ och framtagandet av lösningar. Vi vill också bidra till gemenskap, framtidstro och hopp.

Vi hoppas på att ni vill vara med.

Vänligen,

Madeleine Opira

Grundare A Million Minds

madeleine.opira@amillionminds.se


[1] https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/hogst-andel-smittade-i-rinkeby-kista

[2] https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7448998

Madeleine Opira