Lanseringen av Förorten.nu den 3 maj 2023 blev en Succé!

Det här är samverkan på riktigt när stora delar av det civila samhället, allmänheten, unga som gamla, yrkesverksamma, experter och näringsliv samlades för att prata om hur vi kan föra förorten framåt.

Lanseringen av Förorten.nu den 3 maj 2023 blev en Succé!

Det var onsdagen den 3 maj som den ideella föreningen A Million Minds invigde sitt digitala rum för ett mer kvalitativt samtal om förorten: ”Förorten.nu”. Det hade sedan länge diskuterats inom föreningen om behovet av att skapa ett forum för samtal med en mer konstruktiv samtalston och efter mycket arbete var det dags att presentera plattformen. Här välkomnas alla att skriva om hur vi kan föra förorten framåt.

På Kista Nod samlades drygt ett hundratal gäster för att lyssna på Erik Stenberg som gav grunden till miljonprogrammets förorters utveckling, ungas perspektiv i ungdomspanelen med Madeley Garcia, Adam Sandell och Abdulrahman Bulale, föräldrarnas insikter i ett samtal om hur föräldrar kan föra förorten framåt med Carolina Sinisalo och Anja Nordenfelt. Vidare pratade Diamant Salihu om de utmaningar som förorten står inför med en ökad kriminalitet och våldspiral. Dona Hariri, Sargon Orahim (Changers Hub) och Tamar Khatchadourian (Run for Ofiice) diskuterade vikten av en organisering inifrån förorten och Mats Wernheim (Jobbfestivalen) Shirin Saif (Roschier Advoktabyrå) Sofia Breitholtz (Reach for Change) Ahmed Abdirahman (Järvaveckan) samtalade om beslutsfattares roll i att vända den negativa utvecklingen. Kvällens moderator var Madeleine Opira.  

Syftet med lanseringen var att på plats bjuda in gästerna till att få dela upplevelsen av vad Förorten.nu handlar om, det vill säga att föra det samtalet som till stor del kommer att föras genom skrift på plattformen till det talade ordet och direkt dialog.

På plats bjöds det piroger från Dimas, dryck från Larsa Foods, stämningen och atmosfären var hoppfull och det minglades för fullt. Lanseringen möjliggjordes också med stöd från: Roschier Advokatbyrå, Mikeadelika productions, Westmans AB med flera. 

För mer information om plattformen besöka gärna: Förorten.nu

Madeleine Opira